
Ege Üniversitesi Birgivi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen İzmir’de İlmî ve Kültürel Hayat -I- (14 - 16. yy.) (Âlimler, Eserler, Kurumlar, Fikirler ve Toplumsal Yansımalar) başlıklı sempozyum, zengin araştırma içerikleri ve farklı üniversitelerden akademisyenlerin katılımı ile 11-12 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleşti.
Program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Öğr. Gör. Osman Bostancı'nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Açılış ve selamlama konuşmasını yapan Fakülte Dekanı Prof. Dr. Muhammet Hanefi Palabıyık, etkinliğin düzenlenmesinde katkıları bulunan Bornova Kaymakamı Muzaffer Şahiner, İlçe Müftüsü Fethullah Yavuz ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan başta olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür etti.
EÜ Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Ersan, yaptığı konuşmada tarihçilik açısından İzmir’in 14- 16. Yüzyılları arasını ele almanın önemli olduğunu, çünkü günümüzün köklerinin bu dönemlerde saklı olduğunu ifade etti. Bu konudaki bilgilerimizin zenginleşmesinin günümüze bakışımızı ve vizyonumuzu daha doğru bir noktaya taşıyacağını ifade etti.
Açılış konuşmaları Bornova İlçe Kaymakamı Muzaffer Şahiner tarafından yapılan konuşmayla tamamlandı.
Ardından Ege Üniversitesi Devlet Türk Mûsikisi Konservatuvarı Arş. Gör. Yakup Selim Şenel’in sunduğu müzik dinletisi ile devam eden sempozyum, Prof. Dr. Mehmet Şeker tarafından “İzmir’e 14-16. Yüzyıllardan Bakmak” adlı sunumu ile devam etti.
Verilen ara sonrası yüz yüze oturumlara geçildi. Ege Üniversitesi kampüsünde İki farklı salonda aynı anda yürütülen oturumlarla birlikte sempozyumun ilk günü tamamlanmış oldu.
Sempozyumun ikinci gününe İzmir’in Ödemiş İlçesinde devam edildi. Ödemiş Belediyesi Kültür Merkezinde yapılan iki oturum ve kapanış oturumu ile yüz yüze oturumlar tamamlandı. Program sonrası katılımcılar ve misafirlerle Ödemiş ve Birgi gezisi yapıldı.
Çevrimiçi oturumlar 12 Nisan 2025 tarihinde yapılmış olup canlı olarak https://youtube.com/@birgiviilahiyat?si=Tkf1n_UC5ggsn6ib sayfasından yayınlanmıştır. Söz konusu sunumlar aynı linkten izlenebilmektedir.
Sempozyumda sunulan 47 tebliğ ile yalnızca bilgi paylaşımı değil, aynı zamanda geçmişle bağ kurma ve ortak bir akademik zeminde buluşma imkânı da sağlanmıştır.